En gång när jag var liten och vi var hos min morbror och moster samt kusiner och hälsade på stod morbror och bakade bröd. Det hann bli klart när vi var där och vi fick smaka. Jag tyckte det var så himla gott och vi fick självklart receptet med hem. Ibland bakar jag detta bröd som får en kärligt seg skorpa. Lars använde inga formar, men det brukar jag göra. Dels för att den sega skorpan blir lite mindre och dels för att brödet får lite bättre form.
Fördelen med det här brödet är att det bakas med endast fem ingredienser. Jag brukar dock tillsätta en sjätte, socker, för att brödet ska jäsa lite bättre. Det bakas med vatten som vätska vilket ger ett billigt bröd.
Ingredienser, 3 limpor:
10 dl Vetemjöl (600 g = 3,50 kr)
9 dl Rågsikt (513 g = 3,60 kr)
7,5 dl Vatten ( 0 kr )
1 pkt Jäst ( 1,60 kr färsk jäst)
2 tsk Salt ( några ören)
1 msk Strösocker (några ören)
För mina tre bröd blir det med andra ord 8,70 kr.
De vägde totalt 1800 gram vilket ger ett kilopris på ca 4,80 kr. Som hittat!