Igår var jag kaksugen och baksugen. Att baka är ett av alla mina fritidsintressen. Matbröd som kakor, allt är lika kul. Degen till kakorna är dock något godare än degen till matbröd, så kakor slår nog lite högre. 

Hittade recepten på en blogg i slutet av oktober. Bloggen heter ”Det vilda livet i norr”. Två sorters kakor blev det. Båda med godis i eller på. Vad kan gå fel när man bakar med godis? Nej precis, INGET. 

Till kakorna ovan behövs:

  • 1 st dubbel Daim
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1 dl Strösocker
  • 0,5 dl kokos
  • 1 msk Ljus Sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 gr Smör

Hacka Daimen. Rör ihop de övriga ingredienserna och rör till sist ner Daimen. Rulla degen till en ca 6 cm lång rulle och linda plastfolie runt. Lägg i kylen i en timma. Skär sen rullen i cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt. Grädda i 200 grader i ugnen tills de ser klara ut. (Exakta tider funkar aldrig för mig, kan bero på ugnen)

Om kakorna med Daim ovan är goda så är dessa dödligt goda. Du behöver:

  • 150 gr Smör
  • 1,5 dl Strösocker
  • 1,5 msk Vaniljsocker
  • 1,5 msk Ljus Sirap
  • 3,75 dl Vetemjöl
  • 1,5 tsk Bakpulver
  • Dumlekolor

Även här blandas alla ingredienser utom Dumlekolorna. Degen rullas till ca 2 cm långa rullar som läggs på plåt. Jag lade två rullar på varje plåt för de flyter ut ganska mycket. Jag tryckte ett dike längs med rullen med fingret och lade halva Dumlekolor i diket. Sen gräddas de i ugnen i 175 grader tills kakorna fått fin färg. Snitta kakorna ganska snabbt när de kommit ur ugnen för sen blir kolan stenhård. Dessa bör ej ätas om man är rädd om sina tänder för det finns rätt stor risk att lagningarna åker ner i magen med den sega kolan. 

Tusen tack Mona för receptet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *