Jag brukar surfa in på Livsmedelsverket lite då och då. Det finns alltid något intressant att läsa där. Antingen om mat och miljö eller om mat och näring.
Jag var nyfiken på hur dåligt det är med smörgåsar egentligen. Därför lockades jag in den här gången. Sökte runt lite i livsmedelsdatabasen och fann att det är inte värre att äta 100 g smörgås till mat mot att äta 100 g pasta. Näringsinnehåll och vitamin och mineralinnehåll blir ungefär det samma. Det är tillbehören som i så fall kan ifrågasättas. Nåväl, det var ett sidospår, egentligen.
Jag hittade en tjänst som jag var tvungen att testa. De kallar den Matvanekollen. Man fyller i vad man äter för mat så ser man hur man ligger till. Om man äter för mycket, för lite. För mycket grönsaker eller för lite. Det fiffiga var valet av hur man äter. Är ju så svårt att uppskatta hur många gram grönsaker man lägger på tallriken. Eller hur mycket smör man brer på mackan. Det har Livsmedelsverket fixat på ett fiffigt sätt. Genom att visa på bilder.